2010-ben megfogalmazódott egy olyan terv, hogy hagyományőrző rendezvények megvalósításával növeljük térségünk turisztikai vonzerejét. Ezen rendezvények központjában a gasztronómiai, népi- és kézműves hagyományok ápolása áll, ahol minden korosztály találhat magának elfoglaltságot.


Az első ilyen esemény 2011 tavaszán került megrendezésre „Sajóvölgyi Húsvétolás” címmel, melyet 2012-ben is sikerült megvalósítanunk.

A Húsvéti ünnepkör hagyományait elevenítettük fel, sor került nyúlszépségversenyre, nyúlfutóversenyre, családi vetélkedőkre és kézműves foglalkozásokra, volt állatsimogató, kisállat kiállítás, kreatív játszótér, illetve fellépett a helyiek apraja nagyja is egy- egy kis műsorral.

A gasztronómiai hagyományok felelevenítése érdekében begyújtottunk a tóparti kemencébe, ahonnan sorra kerültek ki az ínycsiklandó kemencés finomságok, kalácsok, kenyérlángos. Akinek kedve támadt főzni, azt is megtehette, hisz volt főzőverseny is.
A rendezvényen lehetőséget kaptak a faluban tevékenykedő kézművesek is, akik bemutathatták termékeiket, melyek nagy sikert arattak.
Sajóvölgyi húsvétolás:
2011 júniusában „Pünkösdi Lepényfesztivál” címmel rendeztük meg következő programunkat, amit 2012-ben a nagy sikerre való tekintettel ismételten lebonyolítottunk.

A kemencében ezúttal finomabbnál finomabb lepények sültek, meggyes, túrós, almás, káposztás, krumplis változatban.  A vendégek szórakoztatásáról térségbeli kulturális csoportok gondoskodtak, és kézműves foglalkozások színesítették a programot. Kézműveseink ismét kiállították termékeinket. Délután került sor a nap fénypontjára, a Pünkösdi Király megválasztására!

A résztvevők egy virtusvetélkedő feladatait végrehajtva mérhették össze erejüket.  Második alkalommal a Lepényfesztivállal együtt került megrendezésre a gyereknap.
Pünkösdi lepényfesztivál:
A gyerekek  számára kutyabemutatót, repülő és hajómodellek bemutatóját, bábszínházat rendeztünk, este pedig rendhagyó divatbemutatóra került sor, illetve helyi tánccsoportok léptek fel.
2012 szeptemberében a Hétbe látogatók egy igazi középkori forgatagba csöppenhettek.  A rendezvényt a Nemzetközi Visegrád Alaptámogatásával valósítottuk meg. A program a királyi pár felvonulásával kezdődött. Lovas hintóval járták be a település minden utcáját, színes királyi udvar kíséretében. Legalább száz falubeli túrta át a házat a pincétől a padlásig, zúgtak a varrógépek hajnaltól estig, hogy korhű ruhát ölthessenek a jeles napon, és úgy járulhassanak a király színe elé. A díszes bevonulás után következett minden, mi szem-szájnak ingere: hastánc csoport,vásári komédia, látványos haditorna és középkori fegyverbemutató.

A konyhában sürögtek-forogtak az asszonyok egész nap, sütötték főzték a finomabbnál finomabb középkori sülteket, kemencés ételeket. Közben a vendégek  hallgathatták a Hollóének Hungarica muzsikáját. Vidám zenéjük nagyon népszerű volt minden korosztály körében, egészen késő estig húzták a talpalávalót.

A gyerekek számára is izgalmas programok egészítették ki a rendezvényt: kézművesek, középkori játszóház, íjászat, lovaglás, harci fegyverek kipróbálására is volt lehetőség. A szervezők a legkisebb részletre is ügyeltek, a rendezvény helyszínének több pontján középkori életképek segítettek felidézni az igazi középkori hangulatot. Láthattunk bitófát hóhérral, kalodában szenvedő bűnöst, almaárust, és még sok más beöltözött korhű figurát.

Az este egyik fő programja a helyi lakosok által bemutatott Lúdas Matyi volt, majd ezt követte a sokak által vártboszorkányégetés.
Időutazás Gömörben:
Időutazás Gömörben: http://het.hu/timetravel