Untitled Document
Céljaink
     Céljaink, tevékenységünk:


Bár hazánk elsősorban mezőgazdasági ország, ahol a növénytermesztésnek és állattenyésztésnek nagy hagyományai vannak, az utóbbi években, évtizedekben egyrészt a nagyüzemi gazdálkodás térhódításával, másrészt a mediterrán országokból származó olcsó zöldségek beáramlásával a kertművelés Magyarországon egyre inkább háttérbe szorult. Ezzel egyidejűleg sajnos a növénytermesztéshez szükséges tudás is fokozatosan elvész. A falvakból lassan-lassan eltűnnek a konyhakertek, egyre több portán gyep vagy gaz veszi át az egykor diverz falusi kiskertek helyét. Ez a folyamat térségünk, Gömör településeire is jellemző. Emellett az is elmondható, hogy az emberek vásárlási, táplálkozási szokásai is megváltoztak, kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, holott azok termesztésének feltételei továbbra is adottak. A helyi termékek megvásárlása helyett a bevásárlóközpontok árucikkeit veszik meg az emberek, és sokan azzal az indokkal hagynak fel a kertészkedéssel, hogy „nem éri meg, hisz a zöldség a nagyáruházakban olcsón megvehető”. Eközben az emberek nem gondolnak bele, hogy éves szinten milyen értéket képvisel az a saját maguk által megtermelhető zöldség-gyümölcs, amit vegyszermentesen, olcsón tudnának előállítani, tartósítani. A zöldségek-gyümölcsök feldolgozásával is egyre kevesebben foglalkoznak annak ellenére, hogy rengeteg termék előállítható hagyományos módon otthon, tartósítószerek és káros adalékanyagok használata nélkül.

Célunk, hogy ezen a szemléletmódon változtassunk, hogy kedvet csináljunk gyerekeknek, fiataloknak, idősebbeknek, tehát életkortól függetlenül bárkinek a kertészkedéshez. Ezért úgy gondoltuk, hogy egy lelkes kis csapattal megmutatjuk, mi minden megtermelhető egy konyhakertben, és a közösen végzett munkával szeretnénk minél több embernek kedvet csinálni a csatlakozáshoz. Közösségi mintakertet hozunk létre falusi környezetben, amihez bárki csatlakozhat, érdekes programokat szervezünk, melyeken kicsik és nagyok is jól érezhetik magukat. Programunk nagy hangsúlyt fektet a gyerekek bevonására, ezért számukra külön kertrészt alakítunk ki „Csemetekert” néven, ahol a legkisebbek is megismerhetik a kertészkedés minden csínyját-bínyját. Ízelítőül felsoroljuk a következő mezőgazdasági évre tervezett tevékenységeket, és reméljük kedves olvasó, Te is találsz közöttük olyat, amihez szívesen csatlakoznál!

• Téli találkozók a sötét hideg délutánokra, beszélgetésekkel, filmnézésekkel, érdekes előadásokkal. Ekkor tervezzük meg közösen a kertet, a gyerekek pedig kiélhetik kreativitásukat a nekik szervezett kézműves foglalkozásokon. Ezzel egyidejűleg történik zöldséges ételek kóstolója, a zöldségfogyasztás népszerűsítése.

• Gyümölcsbokrok telepítése

• Pillepalack-gyűjtés, pillepalack melegágy megtervezése és elkészítése.

• Vetőmag- és palántabörze

• Gömöri tájfajta-gyűjtemény létrehozása

• Élő komposztáló kasok építése, és azok konyhakertekbe telepítése, komposztálási ismeretek átadása.

• Gyógynövényspirálok létrehozása, közterületre telepítése, és azokkal a gyógy –és fűszernövény termesztés, használat népszerűsítése.

• Aszaló megépítése, melyet bárki kipróbálhat, saját aszalványok készítése

• A mintakertben megtermelt zöldségek és fűszerek feldolgozása, tartósítása közösen, befőzési trükkök, praktikák megosztása egymással, közös főzések.

• Zöldséges ételek receptgyűjteményének elkészítése.

• Vetési napló vezetése

• Reklámplakátok, képeslapok és kis kiadvány tervezése és elkészítése a zöldségtermesztés népszerűsítése jegyében.

• Fotóverseny „Az én kiskertem” címmel

• Mezőgazdasági témájú patchwork Játék-szett megtervezése és elkészítése a gyerekeknek

• Zöldségözön Salátafesztivál
Untitled Document

Statisztika megtekintése