Untitled Document
Untitled Document
     Hírek, események:  Zárórendezvény

Projektzáró rendezvényünkre 2014. szeptember 28-án került sor, ahol a résztvevőknek bemutattuk egész éves munkánkat, és az elért eredményeket, illetve megtekintettük a programról készült kisfilmeket.

A programban segítő önkénteseket zöldséges ételekkel vendégeltük meg. A gyerekek újból játszhattak a most már kibővített, társasjátékként is funkcionáló óriás játszószőnyegen.
  Közösségi főzőcske-1-6

2014. június végétől rendszeresen összegyűltünk a Héti Tópart kis házában, hogy közösen ételeket készítsünk a kertben termett zöldségekből, s ezzel népszerűsítsük a zöldséges ételek fogyasztását.

A rendezvények mindig nyitottak voltak, akárki ellátogathatott, megkóstolhatta ami a tűzhelyen, tálakban készült. Az elkészített ételek receptjeit összegyűjtöttük, és a tél folyamán beküldött receptekkel együtt receptgyűjteményt hoztunk létre, ami itt a weboldalunkon is megtekinthető, illetve a héti könyvtárból kikölcsönözhető.

A főzések jó hangulatban teltek, sok tapasztalattal, sok új recepttel gazdagodtak a résztvevők.
   
   
  Zöldségözön salátafesztivál

2014. augusztus 23-án rendeztük meg a Zöldségözön Salátafesztivált a Héti Tóparton. Több száz ember vett részt a rendezvényen, mely nagyon színes, színvonalas, és nagyon sikeres volt.

Zöldség kirakodó és kóstoló, zöldséges ételek főzőversenye, zöldség LEG-ek versenye, fotókiállítás, zöldséges ételek kóstolója, sportverseny, térségi kulturális csoportok és kézművesek bemutatói várták vendégeinket.

A rendezvény előkészítésében és megvalósitásában több mint ötven önkéntes vett részt.
   
   
   
  Palántabörze

2014. május 18-án palántabörzét szerveztünk a Héti Tóparton, ahol a résztvevők előadást láthattak Gyulai Iván ökológustól a mélymulcsos termesztési módszerről, illetve a komposztáló kasról.

Másik előadónk, V. Litkei Krisztina a gyógy és fűszernövényekről mondott nagyon érdekes dolgokat. A résztvevők ezután palántát csereberélhettek, illetve 3 féle salátát és fűszervajakat kóstolhattak, majd közösen ellátogattunk a kertbe is.

A gyerekek eközben egy nagy Heted-Hét-Határ táblát festettek. Jól sikerült, színes rendezvény valósult meg, ahol a látogatók sok új ismeretre tehettek szert.
  Magbörze szabályok

2014.03.08 Szombat 14-18 óra Héti kultúrház.

Csak mintamennyiséget adunk, ezt javasoljuk azoknak is, akik hoznak saját magot!

- Csomagoljatok ki a fölöslegetekből, olyan kis mintákat (nagyobb szemekből 10-15 db, kisebbekből 1-2 csipetnyi) amik alkalmasak egy állomány indítására, felszaporítására, tehát nem kereskedelmi mennyiségek cserélnek gazdát!

- "Védett" magokat ne hozzatok!
- Készüljetek fel arra, hogy tapasztalataitokat megosztjátok az érdeklődőkkel!
- Aki hoz vetőmagot, lehetőleg jöjjön korábban, hogy el tudjuk rendezni az asztalokat, ki tudjunk pakolni!

További információért klikk a plakátra...
  Vetőmag csere-bere

Gyere el a Heted-HÉT-Határ vetőmag börzéjére 2014.03.08-án 14 órától a Héti Kultúrházba

- Ha sok vagy sokféle vetőmagod, virágmagod, hagymád, gumód van, és szívesen megosztanád másokkal
- Ha van valami különleges növényed, növénymagod
- Ha új fajtákat keresel
- Ha növénytermesztéssel kapcsolatos kérdéseid vannak, vagy csak érdeklődnél
- Vagy hacsak egyszerüen szeretnél eltölteni egy kellemes délutánt kertberátok körében

A csere-bere mellett vár még rád: Kézművesház, Kertdoktor, Magos büfé, Gyógynövényes teaház, Érdekes zöldségfélék kóstolója.
  Meghívó

Soron következő találkozónk első felében a Magyar Madártani Egyesület munkatársa tartott érdekes előadást a madárbarát kertről, a madáretetés, itatás praktikáiról, a mesterséges madárodúkról.

Az érdeklődők számára az előadások ingyenesen letölthetők és megtekinthetők az MME weboldaláról, a következő linkre kattintva: http://www.mme.hu/pedagogia-koernyezeti-neveles/vetitheto-madarbarat-kert-eloadas-sorozat.html

Az előadást követően a felnőttek félrevonultak beszélgetni, a gyerekek pedig izgalmas drámapedagógiai foglalkozáson vehettek részt Kuthi Rita és Horváth Judit vendégeink jóvoltából.
  Felhívás

Azon kedves ismerőseink segítségét várjuk, akiknek van otthon akertjében olyan zöldségfajtája, melynek magját maga fogja, és a saját szedésű magot ülteti el évek óta, esetleg vannak olyan rokonai, ismerösei akikről tudja, hogy így járnak el.

Amennyiben tudnak nekünk segíteni lépjenek velünk kapcsolatba, ugyanis a Heted-Hét-Határ kertjében szeretnénk kialakítani egy parcellát Gömöri fajtákbó, ezeket szeretnénk felszaporítani, és mások számára is hozzáférhetővé tenni, hogy ezek az értékek megmaradhassanak jövő generációi számára is.

Segítségüket előre is köszönjük.
  Receptgyűjtő verseny
  Rajzverseny
  Meghívó

Februári találkozó-2014.02.02. Februári első találkozónk középpontjában a gyerekek álltak, ugyanis "Én kis farmom" címmel rajzversenyt hirdettünk meg nekik.

A versenyen 23 gyerek vett részt 3 kategóriában, óvodásoktól 14 éves korig. Nagyon szép rajzok születtek, a gyerekek pedig ajándékként folt-varrott termékeket (Barcikai Tűzők és Héti Foltvarró Csoport munkáit), gyöngyékszereket (Németh Nóra alkotásait) és házi készítésű mézeskalácsokat (Nagy Károlyné gyönyörű munkáit) kaptak.

Ismét volt zöldséges ételek kóstolója: zöldfűszeres túróval töltött gombafejek, Heted-HÉT-Határ káposztasaláta, illetve a gyerekek gyümölcssalátát is ehettek. Amíg a gyerekek alkottak, a felnőttek érdekes filmet néztek.
 

Januári találkozó

Soron következő találkozónkat 2014. január 4-én tartottuk, újból az Ifjúsági Házban. A program elején Szeles Attila beszélt a növénytársításokról, alleopátiáról, majd zöldségkülönlegességek kerültek szóba, melyek könnyen, vegyszerek nélkül termelhetők a kiskertben, és gazdagíthatják, változatosabbá tehetik étrendünket. Csak néhány példa a megemlített növényekből: lóbab, csicseriborsó, tehénborsó, gumós kömény, új-zélandi spenót, mángold, csicsóka, édesburgonya, okra.

Eldöntöttük, hogy ezek a különlegességek mindenképpen helyet kapnak kiskertünkben! Ezalatt a gyerekek fűfejet készítettek régi harisnyából, majd ők is csatlakoztak a beszélgetéshez, és elmondták, mik azok a zöldségek amiket ők is szívesen kipróbálnának. A gyerekek megkapták pontgyűjtó füzetüket is, amelybe azokat a matricákat ragaszthatják, amiket az összegyűjtött pillepalackokért cserébe kapnak, s amelyeket tavasszal beválthatnak különleges zöldségmagokra.

Ezeket a magokat saját kis kertrészükbe ültethetik majd el, a Csemetekertben. Az összegyűjtött pilllepalackokból pedig melegágy készül a hidegérzékeny növények számára. Az elmaradhatatlan zöldséges ételek most is asztalra kerültek, sonkás babsalátát, majonézes csicseriborsó salátát és diós túrókrémmel töltött padlizsántekercset kóstolhattak az érdeklődők. A kert tervezését is megkezdtük, és úgy döntöttünk, hogy a felét spenótos élőmulcsos technikával műveljük, a másik felét pedig mozaikosan ültetjük be. Mindkét résznél figyelembe vesszük a növénytársításokat is.

  Pillepalackgyűjtő akció

Gyerekeknek találtuk ki ezt az akciót, hogy már most, a tavaszi munkák előtt bevonjuk őket a programba. Felhívást tettünk közzé, arra kértük a gyerekeket, hogy gyűjtsenek nekünk pillepalackokat, amikből majd tavasszal melegágy készül. Munkájukat pontgyűjtő füzetben dokumentáljuk, az összegyűjtött palackokért cserébe pontokat kapnak, amiket tavasszal különleges vetőmagokra válthatnak.
  Decemberi találkozó

Következő találkozónkat 2013. december 7-én tartottuk. Új résztvevők is jöttek, és nagyon érdekes beszélgetés indult el az „Érző növények” című előadáshoz kapcsolódva, mely a pozitív gondolkodás fontosságát közvetítette a növényeken végzett Backster-féle kísérletekből kiindulva.


A gyerekek a foltvarró csoport segítségével már a karácsonyra készülődtek, szegfűszeggel és szalagokkal díszített illatos narancsot csináltak, valamint kertes témájú kifestőket színeztek. Ismét volt zöldséges ételek kóstolója, vendégeink brokkolis csirkemellet, tarlórépából készült sütit, és csicsókapogácsát ízlelhettek.
  Gyümölcsbokrok ültetése

Miután felmértük és lerajzoltuk a kertet, összedugtuk a fejünket, és eldöntöttük, milyen bokrokat vásárolunk és ültetünk a kert hátsó részébe. A bokrokat a putnoki kertészetből és egy online kertészetből szereztük be.

Az ültetésre 2013. november 23-án és 26-án került sor, amikor elültettük a megvett 6 köszmétét, 7 feketeribizlit, 7 piros ribizlit, 6 sárga ribizlit, 5 szedret, 5 jostát, 12 málnát, 2 mogyorót és 50 földiepret.

Ezeken kívül sok növényt kaptunk ajándékba is, szedret, epret, ribizlit és málnát, amik szintén földbe kerültek. Szerencsére jó volt az idő, reméljük minden bokor megmarad, és hamarosan teremni is kezdenek gyerekeink örömére!
  Nyitórendezvény

Programunk nyitórendezvényére 2013. november 10-én került sor a Héti Ifjúsági Házban. A résztvevők Bende György egyesületi elnök köszöntője után Laskó-Kuthi Adrienn és Freeman Andrea segítségével betekintést nyerhettek a program céljaiba, illetve annak részletes ütemtervébe, majd Szeles Attilától hallhattak előadást a fenntartható gazdálkodásról.

A résztvevők finom zöldséges ételeket kóstolhattak (káposztafasírt, spenótgolyó, csicsóka, pirított csicseriborsó), és 100 %-os bio zöldség-és gyümölcsleveket kortyolhattak utána. A gyerekek a Héti Foltvarró Csoport segítségével filcből zöldségeket készítettek és kifestőztek.

A program végén megbeszéltük a következő hetek programját, hiszen a betervezett gyümölcsbokrokat el kell ültetnünk az időjárás rosszra fordulta előtt.
     
     
Untitled Document

Statisztika megtekintése